На официалната церемония по отриването на новата академична учебна година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) премиерът Пламен Орешарски беше посрещнат в сградата "като наш гост в дома си", докато отвън двайсетина протестиращи скандираха "Оставка!" и "Мафия!".

Около 9.30 ч. министър-председателят влезе в сградата безпрепятствено. Половин час по-късно присъства на официалната церемония заедно с финансовия министър Петър Чобанов, а около 10.30 ч. при поднасянето на венци пред паметника на основателя на университета проф. Стефан Бобчев беше пресрещнат от групата протестиращи.

Недоволните носеха плакати "Ела в Софийския университет" и "Оставка", а на мегафон един от тях скандираше "Дайте шанс на Орешарски, за да има време да подаде оставка". 

Групата скандираше и "Кой предложи Пеевски" - въпрос, който, според определението на самия Орешарски от преди ден започва да го забавлява. Премиерът остана невъзмутим при реакциите на протестиращите, а скандиранията продължиха около 5 минути след като той напусна с колата си сградата.

В речта си при откриването на учебната година ректорът проф. Стати Статев посрещна Орешарски  и Чобанов като скъпи гости в дома им, защото и двамата преподават от много години в университета. Премиерът поздрави студентите и преподавателите.

Орешарски многократно беше аплодиран от присъстващите преподаватели и студенти. Повечето от младежите носеха картончета на първокурсници, които все още нямат студентски книжки. На влизане в залата три девойки поднесоха по една червена роза на ректора, премиера и финансовия министър.

"Въпреки икономическата криза, демографският прираст и социалната среда УНСС запазва лидерските си позиции и доверието на бизнеса и държавата", заяви ректорът и призова първокурсниците в залата да не робуват на инстинктите си, а на ума си. Статев си спомни, че Орешарски е в университета от 32 години, а той - 37. Ректорът е бил асистент, когато премиерът е бил студент. "Сякаш цялото това време мина за един миг", възкликна той. Спомни си и времената, когато двамата са били зам.-ректори на университета "кабинет до кабинет". На два пъти каза, че Орешарски е посрещнат "като скъп гост в дома си".

След ректора думата взе Орешарски. "Спомените ми не са избледнели в това число и за първия ми академичен ден", започна речта си премиерът след поредните аплаузи. Според него висшето образование не е толкова натрупване на определено количество знание, а изграждането на мироглед. "Не винаги се съгласявайте с вашите преподаватели", каза още той и добави, че когато е бил студент, преподавателите са се обръщали към тях като бъдещи мениджъри и министри, а те се отвръщали с насмешка.

В Златната книга на УНСС премиерът написа: "Поздравления за поредната академична година, гордея се с моя университет, с амбициите на моите колеги преподаватели и с нашите студенти, които са сред най-добрите. В днешния динамичен свят, образованието е ключов фактор за напредък".

Изказа се и Петър Чобанов, който по думите му участва за 18-път в откриването на учебната година в УНСС. Според него решенията за бъдещото развитие на страната зависят от сегашните студенте на университета, които са "ключа към държавното съкровище".

В залата между 9.30 и 10 ч. основно успяха да влязат първокурсници като пропускът им на входа беше картонче със специалността, потока и групата. По традиция останалите студенти не присъстват на официалната част. След запълването на залата, отвън останаха всички останали младежи, които искаха да влязат в аула "Максима". На мониторите отвън речта на ректора е излъчена без звук, разказа някои от тях.

По план премиерът, финансовият министър и Статев разгледаха обновената университетска книжарница, където служителките бързо извадиха на тезгяха "Инвестиции" с автор доц. Пламен Орешарски. Накрая поставиха цветя пред паметника на проф. Стефан Бобчев пред централния вход на университета, където ги чакаше групата от двадесетина протестиращи.

Орешарски не се смути при поредната акция на недоволни от управлението му при негова публична изява. След петминутната церемония, даде кратко изявление пред медиите и бързо напуска с кола на НСО университета. Протестиращите не бяха студенти от УНСС, а група от хората, които всяка вечер излизат на площад "Независимост".