Очакваме по-скоро валежно, отколкото сухо лято – или поне не толкова горещо колкото други години е имало. Това каза за Фокус доц. д-р Илиан Господинов от департамента „Метеорологични прогнози” в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. „Очакваме едно лято с нормални температури, средно за целия сезон, и с валежи около и над средните”, допълни доц. д-р Господинов.

„Когато говорим за цялото лято, за сезона като цяло, имаме трите месеца – юни, юли и август, които наричаме лято от гледна точка на прогнозирането на сезоните. Това, което можем да правим до някаква степен сега, е да прогнозираме средни стойности за целия сезон. За това лято се очаква, по отношение на средни сезонни температури, и сезонни количества валежи, да бъде подобно на миналото лято или да бъде - по-хладно и с повече валежи. Това е, което може да се каже на кратко за лятото, което очакваме. Под лято разбираме тримесечният период от 1 юни до 31 август.

Съдържанието на сезонните прогнози е съвсем кратко: Едно лято с нормални температури, средно за целият сезон и с валежи около и над средните”, обясни доц. д-р Илиан Господинов.

„Очакваме и през трите месеци да има едно подобно поведение на времето спрямо средното. Юли месец по принцип е най-горещият месец - може да се очаква най-горещото време да е тогава”, каза още доц. д-р Господинов.