Трябва да се промени Закона за средното професионално образование в България и считам, че това е спешно, това каза при откриването на новата учебна година в Професионалната гимназия по селско стопанство в град Чирпан президентът Росен Плевнелиев. "Има обществен консенсус, има немалко подготвени текстове и варианти, просто трябва да се доведе докрай. Всеки стаж и практика са полезни за младите, защото така те ще формират своята позиция и ще носят отговорност за своя избор", каза държавният глава. Само по този начин и бизнеса и малките и средни предприятия и фермерите ще видят перспективата за развитие- когато получават адекватни кадри, каза още Росен Плевнелиев.
Президентът изтъкна, че индивидуалната система на образование е без алтернатива, както и връщането на професионалните гимназии и техникуми. За съжаление, обаче, в България можеш да завършиш студент пети курс без да имаш един ден стаж, каза Росен Плевнелиев и заяви, че в реалната икономика това е недопустимо. Президентът направи сравнение с учениците в Германия, Швейцария и Франция, където още от пети-шести клас има стажове в предприятията.
Росен Плевнелиев поздрави колектива на ПГСС в Чирпан за активната разработка на проекти, като отбеляза, че училището има два сертификата за качество и мобилност и 11 проекта по програмите “Учене през целия живот” и “Леонардо Да Винчи”.
Президентът заяви, че българското земеделие и туризъм ще се развиват интензивно в следващите години.