От 17 до 24 септември, столичани и гости на София, за първи път ще имат възможността да видят оригинална картина на Рафаело.

Световно известната картина от младите години на Рафаело Санцио да Урбино - Св. Eкатерина Александрийска (1500 – 1503) ще бъде представена на изложба организирана от Столична община, Регион Марке, община Урбино, Италианската търговска камара в България и Националната художествена галерия. Изложбата е под патронажа на Посланика на Италия в България, Н. Пр. Марко Контичели.

Освен световно известната картина от младите години на твореца - Св. Eкатерина Александрийска (1500 – 1503), съхранявана в Националната галерия на област Марке в Урбино, в изложбата ще бъдат включени и десет гравюри по негови творби от 18 и 19 век, предоставени от Академия "Рафаело" в Урбино.

Урбино - родният град на Рафаело, един от най-известните италиански творци и София съвместно с Югозападен регион са кандидати за Европейска столица на културата през 2019 г. През юни тази година беше подписан Меморандум за сътрудничество в областта на културата и изкуството между Столична община с Югозападния регион, регион Марке и Урбино, в който се предвижда осъществяването на изложби, концерти и съвместни събития, насърчаващи развитието на креативността и обмяната на идеи между творците и младите хора в двата региона. Кандидатурите на София и Югозападен регион и Урбино се подкрепят от известни творци, сред които Франко Неро и Андреа Бочели.

Изложбата е първата, която италианските партньори организират в чест на празника на София и кандидатурата на градовете за 2019 г. Делегация от Регион Марке и град Урбино пристига на посещение в София за откриването на изложбата и честванията за празника. Преди официалното откриване на изложбата в Националната художествена галерия, на 16 септември ще се проведе конференция на тема "Урбино – София: Диалози за културата на Възраждането" с участието на проф. Пиетро Марколини - Регионален съветник – финанси и култура (Регион Марке), д-р Лоренца Моки Онори – регионален ръководител на Министерство за културните ценности и културната дейност, проф. Елка Бакалова. За гражданите изложбата ще бъде отворена от 17 до 24 септември в Националната художествена галерия.