Русия никога не е гарантирала териториалната цялост на Украйна. Затова нарушение в тази връзка на международните договорености няма и не може да има. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в програмата "Новини в събота" по руската телевизия.

Коментирайки т.нар. Будапещенски меморандум, на който често се позовават западните страни, Медведев отбеляза, че гаранциите на Руската федерация са се отнасяли за ситуация на външна заплаха за суверенитета на Украйна, тъй като тя се е отказала от ядреното оръжие през 1994 г.

Този меморандум бе скрепен с подписите на водещите ядрени държави, а също и на самата Украйна, обясни руският премиер и добави: Какъв бе смисълът? Украйна се отказва от ядрените оръжия, но ако някакви външни сили я заплашват то държавите гаранти, а именно САЩ и Русия ще се застъпят за нея. Но нито Русия, нито друга страна с никакви документи не може да гарантира териториалната цялост на една или друга държава.

Да гарантира териториалната цялост на държавата може само държавата, нейният народ и властите, подчерта Медведев.

Според него случилото се в Крим е нещо съвсем различно. Там народът, който се е идентифицирал като самостоятелна част от Украйна, е излязъл с инициативата за референдум, а на този референдум е взел решение да излезе от държавата.