Няма да имаме по-силно земетресение, а напротив, земетресение с по-слаба активност ще има в Северно Егейско море и те могат да бъдат дори с хиляди. Това заяви пред БНР проф. Емил Ботев, който е ръководител на Департамент „Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география. И веднага даде пример със земетресението от 2009 г. близо до територията на нашата страна, близо до Петрич.
„То беше и с по-слаб магнитуд - 5,2 максималния. Но само за една година имахме 2000 микротруса, които бяха усетени в Петричка област. С това е характерен, да го наречем Северноегейския разломен линиамент. Там е Местенската разломна структура, която има и към нашата страна.
Ботев посочи, че магнитудът на труса е е към 6 - 5,8, но това е средният. По различните видове вълни, по различните сеизмични станции, в зависимост от пътя на вълните, се получават различни оценки.
Той призова хората да не се притесняват.
„Няма основание за такова притеснение, в никакъв случай. Още веднъж повтарям, че тази активност за Северно егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна. Има отношение, но то не е директно във времето. Не става така, става с дълговременно натрупване, да не кажа и на десетилетия във времето, а не часове и минути след съответната активност в Северно егейско море", добави Ботев.