100-годишен просяк в износени дрехи е почитан като светец в България, информира в свой материал АФП.

Това е Добри Добрев, наричан Дядо Добри - символ на добротата в една страна, опустошена от бедност и корупция. През последните 20 години той проси по улиците на София, като спечелените за това време десетки хиляди евро е дарил на Българската православна църква.

Добрев е най-големият частен дарител на катедралата с позлатени кубета "Св. Александър Невски". Белобрадият старец проси милостиня именно пред нея. "Вземи малко хляб, от Бога е!", казва той на вярващите, докато пускат по някоя монета в пластмасовата му чаша.

Дядо Добри е дарявал пари и на по-малки черкви и манастири - суми между 2500 и 4000 евро. Това обаче са доста пари в България, където средната месечна заплата е около 420 евро. Според социолозите Добрев е феномен на фона на корупцията и моралното разложение в страната.

Старецът е роден през 1914 г. в село Байлово, на 40 км от столицата София. Навремето оставя жена си и четирите им деца, едно от които бебе, работейки най-различни неща по околните манастири. През последните 20 години проси милостиня.

Добрев живее до черквата в Байлово в малка стая, мебелирана скромно, с легло и маса. Храмът е ремонтиран с 10 000 лева, дарени именно от него. Когато ходи до София, до там го кара негов съсед. Медиите в България го наричат "живият светец от Байлово".