Английският град Бат е домакин на фестивал, посветен на 200 години от издаването на романа на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“. По време на едноседмичния форум се провеждат редица събития, свързани с живота на авторката, възстановки на епохата и взаимоотношенията между аристокрацията в годините на най-голям разцвет на Британската империя.
Едно от най-масовите събития на фестивала на Джейн Остин е парадът , който завършва с излет, последван от бал в духа на XIX век. Стотици хора от цял свят се събират в английското градче Бат, обличат дрехи от онова време и опитват да подражават на стила в отношенията между мъже и жени. Няколко българи, живеещи на Острова се оказаха сред най-активните участници в събитието.
Станислав Петров, Павлина Миткова, Петър и Георги Джуркови предизвикаха интереса както на организаторите, така и на  гостите на фестивала, влизайки в успешно в ролята на английски аристократи. Чай, сервиран на сребърен поднос, белите ръкавици на мъжете и изящната шапка, носена от дамата в компанията са довели при тях десетки фотографи от цял свят. Българите споделиха, че усещането да се пренесеш 200 години назад във времето е неповторимо, още повече, когато всички около теб са облечени и разговарят като аристократи.
В съботния ден участниците във фестивала са били на пикник, направили са разходка по улиците на Бат, а вечерта е приключила с голям бал в една от емблематичните за града сгради, в която се помещава Музеят на модата. 
„Гордост и предразсъдъци“ е най-известният роман на Джейн Остин. Книгата има повече от 10 екранизации. Самата авторка е живяла в Бат и голяма част от сюжета в романите й се развива именно в този град и околностите му.