Патриарх Неофит ще стане доктор хонорис кауза. Престижната степен ще му бъде присъдена от Санктпетербургската духовна академия, която ще посети идната сряда, съобщиха от висшето училище, съобщава "Монитор". Той замина вчера за Москва за честването на именния ден на руския патриарх Кирил, който отбелязва своя празник по стар стил на 24 май – Денят на славянската писменост и култура.

По време на едноседмичната си визита в Русия, която по църковному се нарича „мирно посещение”, българският патриарх ще бъде придружаван от Видинския митрополит Дометиан, Ловчанския Гавриил, Варненския и Великопреславски Йоан и Русенския Наум. Заедно със своя домакин Кирил той ще оглави тържествената литургия за празника в „Христос Спасител” днес, а също и литургията в Казанския катедрален храм в Санкт Петербург на 29 май Възнесение Господне, когато е и празникът на града.

Утре предстоятелят на нашата църква ще посети българския храм в Москва, но вместо него там ще служи Ловчанският митрополит Гавриил. В същия ден в 16 часа патриарх Неофит и придружаващите го митрополити ще дадат вота си за евроизборите в посолството ни в Москва. От вторник до петък църковната ни делегация ще бъде в Санкт Петербург. Преди отпътуването си за София Светейшият ще отслужи панихида на гроба на цар Александър ІІ в Петропавловската крепост, а след това губернаторът на града ще даде вечеря в негова чест.