Пациентите с продължителна болка в гърдите са по-застрашени от инфаркт в сравнението с хората, при които болката не продължава дълго.

Според статистиката всяка година в американските болници постъпват между 8 млн. и 10 млн. души с болка в гърдите. Но само при 15-30% от тях реално протича инфаркт. Ако болката в гърдите е по-кратка от 5 минути, това едва ли е инфаркт.

Изследователи от болницата "Хенри Форд" са установили каква е връзката между продължителността на болката и инфаркта, пише "Индиън експрес". Въпреки че електрокардиограмите и маркерите на кардиологичните проблеми в кръвта са важни за оценяването на риска от инфаркт, те все пак не гарантира 100-процентна точност на диагнозата. Затова допълнителните параметри като продължителността на болката могат да прояснят ситуацията. От изследваните 426 пациенти инфаркт са имали 38% (по време на наблюдението средната продължителност на болката при тях била 120 минути, докато у останалите тя била 40 минути). Пациентите с болки по-малко от 5 минути не са имали инфаркт и смъртни случаи в хода на 30-дневното изследване.