Мъж от шуменското село Ясенково се заразил с антракс от болно агне.

Сигналът за кожната форма на заболяването е получен в сряда, съобщава БНР. Директорът на здравната инспекция д-р Пепа Калоянова информира, че диагнозата е потвърдена и от лабораторни анализи.

58-годишният мъж е настанен в инфекциозното отделение на шуменската болница. В началото на месеца клал болно агне, а по-късно му се появила характерната синя пъпка. Личният му лекар го насочил към инфекциозното отделение, където взетата проба доказала наличието на антракс. В момента мъжът е в добро състояние, назначено му е антибиотично лечение, от което се повлиява добре. Антибиотици са изписани и на членовете на семейството му, издирени са всички контактни лица, уточняват от здравната инспекция.

Месото и кожата на животното са унищожени в екарисаж. Дворът е дезинфекциран. Извършена е ваксинация на всички копитни животни в селото – около 1500 овце, коне, говеда и магарета. Животните в село Ясенково, община Венец, са поставени под двуседмична карантина, като е забранено пускането им на паша, съобщи за БНР директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Катя Райкинска. Проби са изпратени за потвърждение в референтна лаборатория в София, резултати се очакват до ден – два.