Руският президент Владимир Путин заяви, че кризата в Украйна е прераснала в пълномащабна гражданска война, предаде АФП.
„Украинската криза възникна, защото (президентът Виктор) Янукович отложи споразумението за асоцииране с ЕС. Това бе последвано от преврат, подкрепен от нашите американски приятели и в резултат сега има хаос и пълномащабна гражданска война“, каза Путин на икономически форум в Санкт Петербург.

Сегашните проблеми, свързани с Украйна и Крим, са предизвикани от отсъствието на доверие в света, цитира и ИТАР-ТАСС изказването на Путин.

В Крим Русия осигури свободно изразяване на волята на гражданите,

подчерта президентът във връзка с референдума, след който Крим се отцепи от Украйна. „Ако не бяхме направили това, щеше да има по-големи трагедии от тези, които виждаме в някои градове на Украйна днес, например в Одеса, където живи хора бяха изгорени“, отбеляза той. „Ние не допуснахме такава трагедия в Крим и смятам, че постъпихме правилно“, посочи президентът.

По-рано днес, на Третата московска конференция по международна сигурност, началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Гeрасимов също каза, че
за разлика от Оранжевата революция, конфликтът в Украйна сега вече е преминал във фазата на вътрешнодържавно въоръжено противопоставяне и на практика е прераснал в гражданска война.

Гeрасимов заяви още, че

в украинските събития участват чуждестранни наемници.

Той твърди, че разполага с достоверна информация, че десетките наемници, сред които има и американци, участват във военните действия в Югоизточна Украйна.
Генералът сравни събитията в Украйна с Арабската пролет, като посочи, че и в двата случая решаваща роля за свалянето на правителствата са имали екстремистките организации и техните добре подготвени и въоръжени отряди.
Герасимов каза още, че Москва възнамерява да предприеме стъпки, с които да отговори на увеличената активност на НАТО близо до границата на Русия, посочва Ройтерс.

На същата конференция външният министър Сергей Лавров каза, че

предизвикването на „цветни революции“ отвън само увеличава горещите точки по света.

„За съжаление схемата, основаваща се на отстояване на собствената изключителност, използване на двойни стандарти, стремеж за извличане на едностранна геополитическа изгода от кризисни ситуации, широко се прилага не само в Европа, а и в други региони“, каза Лавров.

Според него „това подкопава ефективността на усилията за уреждане на кризи“. „Ако искаме наистина да помогнем на украинския народ да преодолее кризата, е нужно да се откажем от игрите с нулев резултат, поощряването на ксенофобски, неонацистки настроения“, заяви министърът.

По думите му е необходимо да се извлече правилен урок от събитията в Украйна и колкото се може по-скоро да се пристъпи към осъществяване на принципите на равна и неделима сигурност в евроатлантическия регион и към създаване на условия за изграждане на единно икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток. „Вместо да се пристъпи към изпълнение на естествените, произтичащи от живота задачи за хармонизиране на интеграционните проекти в Европа и Евразия, бяха предприети опити да се поставят държавите от постсъветското пространство пред жестокия избор между Запада и Изтока – или с нас, или против нас“, каза Лавров.

„В деликатната вътрешнополитическа ситуация в Украйна подобен натиск се оказа достатъчен, за да предизвика мащабна криза на държавността в тази страна“, отбеляза той.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви на конференцията, че в Украйна в момента може да се наблюдават опити за организиране на „цветна революция“. Според него усилия за осъществяване на подобен сценарий е имало по-рано в други страни от ОНД.