100-годишната Мина Карамалова от карловското село Войнягово изумява всички с пъргавостта и веселието си. Днес бабата посрещна в дома си десетки гости, които прииждаха от близо и далеч с торти и огромни букети, за да поздравят рожденичката.

"Юбилярката се сърди, ако сутрин не й разрешим да изкара животните и да ги изпрати на паша. След това копае градината с ягодите и зеленчуците, обръща сено", разказа синът й Иван. Възрастната жена се храни основно с постно прясно зеле, което сама си готви. В него слага и лютива чушка. От две години не яде месо, другата й храна е млечни продукти и сладкиши. Обича и кафенце, понякога по малко ракийка, която обаче сега е спряла, защото приема хапчета за сваляне на кръвното, разказва снахата Пенка.

"Рецептата за дълголетие е много работа и постни ястия. Тя ни научи на трудолюбие и на това, че семейството винаги трябва да е сплотено. Благослови ме, когато преди 50 години влязох като млада булка в тази къща, благославя ме и до днес", не скрива обичта си снахата.

"Баба е родена да дарява любов", споделя и една от внучките. Тя казва, че старицата е изкарала менингит,когато била на 75 години, при сложна операция медиците отстранили част от мозъка й, но нямала увреждания след това. Сега единствения проблем на здравата баба е, че не чува. Всичко друго е наред. Наричат я Мъжката Мина, защото съпругът и, починал преди 22 години, дълго време бил на фронта. С мъжката и женската работа се занимавала съпругата му у дома. Веднъж, когато била на нивата, я ухапала пепелянка. Без да се церемони, Мина превързала крака си, яхнала коня и слязла в селото на лекар. Така сама се спасила от смъртоносната отрова.

До преди 3 години била най-активната самодейка в селото, разказва председателят на местното читалище Пенка Танчева. Преобличала се като кукер, винаги имала оригинални идеи, обикаляла страната с фолклорната група на Войнягово. Днес баба Мина посрещна гостите си китка здравец, с богата трапеза и с благословията да доживеят нейните години. Баба Мина има 2 внучки, три правнука и една пра-пра внучка. Малката Полин е голямата ми радост, да е жива и здрава и тя да векува, благослови бабата детенцето, което е нейно четвърто поколение.