Етиопецът Дхакабо Еба твърди, че е най-малко на 160 години, което го прави най-възрастния човек на планетата, пише британският ежедневник "Дейли мейл".

Той твърди, че е бил очевидец на такива исторически събития като нахлуването на Италия в Етиопия през 1895 година. "По онова време имах две жени, а синът ми бе достатъчно голям, за да пасе голямо стадо", разказал етиопецът пред местната телевизия Oromiya TV.

Според местни журналисти той помни някои подробности, които дават основание да се вярва, че говори истината. Еба разказва, че в детството си е извършил 8-дневно пътуване с кон, за да стигне до столицата Адис Абеба.

Той обаче не може да представи никакви документи в подкрепа на твърдението си. Израстнал е в едно общество на устна култура, където не е имало документи за самоличност, и няма акт за раждане, за да докаже възрастта си.

С такъв документ той би станал най-възрастния човек на земята – или с 46 години по-възрастен от сегашната рекордьорка, 115-годишната японка Мисао Окава, която е зачислена в Книгата на рекордите Гинес.

Всъщност етиопецът би победил и рекорда на французойката Жана Калман, която през 1997 г. почина на възраст 122 години. Тя е смятана за най-възрастният човек, живял някога на планетата ни.