Ден след като бившият вътрешен министър Цветан Цветанов започна метаморфозата си от най-яростен противник на съда в негов защитник, вицепремиерът на Бойко Борисов се разкая и за случая с най-атакувания от него магистрат – съдия Мирослава Тодорова. 

Цветанов заяви, че в случая с нея е предприел "по-емоционални действия, а не е реагирал трезво“. Той заяви още, че има вина и отчете десетките си реплики по адрес на магистрата като грешка, защото според него трябва "да изпитваме респект към съдебната система, а не просто да се търсят подобни коментари".

Съдия Мирослава Тодорова заведе дело за клевета срещу Цветан Цветанов през март 2012 година, след като в края на януари миналата година в две интервюта той я обвини, че покровителства организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на наркотрафиканта Васил Маникатов. Така България се оказа държавата в ЕС с безпрецедентен случай - съдия да даде на съд вътрешен министър.

Забавените мотиви по дела станаха основна причина ВСС да уволни Тодорова, оставяйки привкус на политическа чистка, тъй като Съюзът на съдиите в България, който тя председателстваше, отправяше критики към вицепремиера за опита му да се меси в работата на съда. Съмненията за "двоен аршин“ в решението на ВСС се потвърдиха и от факта, че за същото „ провинени“ съдебното правителство не наказа с уволнение близката до Цветанов съдия шеф на Софийски градски съд - Владимира Янева.

Преди месец Тодорова бе възстановена на работа от ВАС.

В петък пък Цветан Цветанов обяви, че "в тази държава единственият орган, който може да преценя дали едно лице е виновно или не, е българският съд". Така той показа забележителна промяна от времето, когато ръководеше вътрешното министерство и почти всеки ден раздаваше присъди пред медиите, коментирайки всяка следваща акция на полицията и събраните от нея "категорични доказателства".

Той бе министърът, позволил си да произнесе от трибуната на НС обвинения срещу лекарите от Горна Оряховица, които впоследствие се оказаха неоснователни.

Три години и половина той неудържимо громеше съдебни решения, които не му изнасяха, и магистратите, които са ги произнесли, дори кръсти две спецоперации на съдии, отказали да удовлетворят прокурорско искане за постоянен арест на заподозрени.