За първи път има свободен онлайн достъп до съдържанието на Речника на българския език, който тълкува над 120 000 думи. Речникът е достъпен на адрес http://ibl.bas.bg/rbe и ще бъде допълван с всяко ново издание.

Институтът за български език при БАН предостави тази възможност по повод 24 май, съобщиха от академията.

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Институтът за български език откри изложба под надслов „По стъпките на учителите“, която е посветена и на 145-годишнината на БАН.

Експозицията, която ще бъде разположена до 30 май 2014 г. в Централното фоайе на БАН, включва книги и постери, представящи важни области от изучаването на българския език.

При откриването на изложбата Институтът за български език представи редица свои дигитални проекти.
Българският национален корпус (http://search.dcl.bas.bg/bg/) представлява колекция от над 5,4 милиарда думи, която отразява състоянието на българския език (предимно в неговата писмена форма) от средата на ХХ в. до наши дни.

В корпуса са включени и паралелни текстове на 47 други езика, които имат съответствие на български. Лексикално-семантичната мрежа „БулНет“ (http://dcl.bas.bg/bulnet/) предоставя достъп до синонимни множества на български език (над 52 000), връзка с преводните им еквиваленти на английски език (над 120 000) и съществуващите връзки между тях - например синоними.

Лексикалните ресурси „Инфолекс“ (http://infolex.ibl.bas.bg/) и „Неолекс“ (http://neolex-bg.org/bg/) включват синонимен и антонимен речник, речник на новите думи и регистър на фразеологизмите.

"Неолекс" представя информация за най-новите думи и съчетания в нашия език, появили се през последните 1-2 години и през последните месеци – например селфи, ваканцувам, гуглирам и др.

Създадена е и електронна интерактивна карта на диалектната делитба на българския език (http://ibl.bas.bg//bulgarian_dialects/ http://ibl.bas.bg/Dialektna_delitba.pdf).

Сред реализираните проекти на Института са и редица програми за корекция на правописни грешки, езиков наръчник в помощ на преводачите на български език и др.