Русия и САЩ се съгласиха да положат усилия за унищожаването на сирийското химическо оръжие. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери след приключването на преговорите със своя руски колега Сергей Лавров.

"Постигнахме споразумение за предприемане на общи усилия. Нямаме никакви илюзии относно характера на предизвикателствата, пред които сме изправени", каза Кери.

Той подчерта, че ако Сирия не изпълни условията, за които са се договорили Русия и САЩ, ще бъдат предприети мерки, предвидени в член 7 от Устава на ООН.

"Страните трябва да оказват пълна подкрепа на представителите на Организацията за забрана на химическите оръжия. В случай на неизпълнение на това условия, ще предприемем всички действия, предвидени в член 7 от Устава на ООН", предупреди държавният секретар.

Инспекторите, на които им предстои да се заемат с унищожаването на сирийското химическо оръжие, ще пристигнат в страната не по-късно от ноември тази година, разкри Джон Кери.

"Става дума за следната задача – да се приключи процедурата по изнасянето на химическото оръжие до средата на следващата година", добави той.