Теч на информация на матурите за зрелостници, разкри екип на bTV под прикритие. Оказа се, че има създадена организация да се купят отговорите и при малко късмет можеше да се препише спокойно.

Според сигнали до електронната поща на bTV, на изпита по български език и литература масово се преписва. Зрелостниците разполагали с верните отговори. Изпращал ги човек от министерството час след началото на изпита.

Вечерта преди втората задължителна матура, търговията в мрежата вървеше с пълна сила. Екипът под прикритие уговаря среща с дилър - за пазаруване на отговори по английски език.

На въпроса „Как ще ги получа?", репортерът получава отговора „На SMS - даваш някакъв телефон, на който искаш, чакай сега ще ти ги покажа, аз нали ги правя същите матури". Дават се и инструкции за успешно преписване - всичко чрез SMS.

От Министерството на образованието са коментирали, че е абсолютно невъзможно къртицата, която обещава отговорите на матурите, да е в тяхното ведомство. По случая е започнало разследване.

Днес около 120 хиляди ученици отново се явиха на изпити. 60 хиляди зрелостници положиха втора задължителна матура - по предмет по избор от изучаваните 13 дисциплини. Най-предпочитаната втора матура бе по география и биология. Изпитът за големите ученици започна точно в 8.00 часа.