Ще успеем да постигнем над 5% увеличение на заплатите на служителите в МВР. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
„Хората, които не са ангажирани с основни дейности на МВР, са повече от 30% в момента. По никакъв начин ние не трябва да омаловажаваме труда им, но процентът е прекалено висок. Спокойно може да го свалим до 15% и ако направим 15% съкращения, това ще подобри работата“, обясни той.

„До края на годината ще бъдат съкратени 10% от служителите в МВР, които не са ангажирани с основните дейности в МВР. В първите шест месеца в началото на следващата година ще бъдат съкратени още 5%. На база на това съкращение планираме повишаване на заплатите на служителите, които се занимават с основните дейности. Част от средствата, които ще бъдат икономисани, ще отидат за обезщетения, така че увеличението на заплатите няма да бъде в рамките на 15%, но мисля, че ще успеем да постигнем може би над 5% увеличение на заплатите на служителите на МВР“, уточни той.

„В новия Закон за МВР има ясно разграничение на функциите между политическото и професионалното ръководство. Както във всички останали министерства, не президентът назначава главния секретар. В МВР трябва да стане същото. Трябва да се намери баланс, да бъдат дадени възможности на президента да влияе върху управлението на системата, тъй като представете си ситуации, в които ако ескалира напрежение, или има недброжелателност, ще се блокира дейността на МВР“, смята Йовчев.