От 1 октомври българите ще гледат само цифрова телевизия, ако органът по цифровизация приеме предложението на Министерството на транспорта за изключване на аналоговия телевизионен сигнал на 30 септември. Това съобщи в Русе ресорният зам.-министър Георги Тодоров.

Тодоров обясни, че вече са подписани договорите за доставка на декодери за последните три планови района - Югоизточен, Югозападен и Северен централен, и от понеделник ще започне раздаването на устройствата. В Агенцията за социално подпомагане раздават ваучери от средата на седмицата и на практика от 16 септември всички социалнослаби, получавали помощи за отопление през миналата зима, ще могат да си ги вземат.

"В понеделник свикваме органа по цифровизация, на което заседание ще предложа дата 30 септември за преустановяване на излъчването на аналоговия сигнал. Разбира се, това е колективно решение, но ще обсъдим тази дата. Даваме достатъчно толеранс от време на всички хора, които имат права да получат декодери, да се снабдят с устройствата до края на месеца", заяви Георги Тодоров.

Общо над 210 000 българи ще получат безплатни устройства срещу ваучери. От министерството предупреждават хората да не се притесняват от разликата в цената на декодерите при търговците и отпечатаната върху ваучерите стойност, която е по-висока. Това е в резултат от състезанието при обществената поръчка, а разликата ще бъде върната в държавния бюджет.

Зам.-министър Тодоров заяви още, че покритието на цифровия сигнал ще обхване 95% от територията на страната, което е по-голям процент в сравнение с други европейски страни. "Мултиплексните оператори са заявили изпълнението на плана за 95 процента покритие от населението на държавата, регулаторът следи за това покритие ,така че нямаме основание за никакво притеснение", каза още той. Във втория етап на цифровизацията ще се търсят варианти и за останалите 5%.