Огромният котарак Набиско от породата Мейн Кун, тежащ 12 килограма, дефилира победоносно на Третата международна фелиноложка изложба в една от залите на Хотел "Кемпински Зографски".

Стотици семейства, родители с малки деца обхождат клетките с екзотичните и спокойни котки, които се оглеждат за лакомствата, натрупани около тях като награди за най-добрите.

Участват с най-елитните си котки около 7 държави - България, Русия, САЩ, Испания, Италия, Франция и Украйна, които са представени чрез най-добрите развъдници в целия ЕС. Това заяви пред БГНЕС Росица Стакева, член на организационния комитет на изложбата и секретар на Българската асоциация за елитни котки. Конкурсът не протича с разглеждане на котките в клетките, а се излагат на специални рингове, където компетентните съдии преценяват качествата им - цвета на козината, дължината на опашката, гъвкавостта на тялото и др. Една от целите на събитието е да популяризира ваксинацията на котките, тъй като сме държавата в ЕС с най-малко ваксинирани котки, обясни Стакева.

Шестгодишната Кармен трескаво ходи между клетките, с макияж на котка и се радва на притихналите животни, а някои от тях вади от клетките и прегръща, за да покаже колко са миролюбиви.

За всички посетители на изложбата има предвидена томбола с вкусни награди за котките, защото повечето от тях имат този домашен любимец вкъщи. Победителите ще бъдат ясни утре, когато в късния следобед приключва изложението. Организаторите са предвидили и дарителска акция за децата от Националната кардиологична болница в София.