Семейството на убития през 1993 г. крал на кокаина Пабло Ескобар направи пореден безуспешен опит да регистрира търговски бранд, носещ неговото име.

През 80-те и началото на 90-те на миналия век Ескобар оглавяваше небезизвестния наркокартел Меделин, всяващ ужас по онова време не само в Колумбия, но и в цяла Латинска Америка. В онези години Ескобар бе най-издирвания престъпник в света. В крайна сметка, през 1993 г. кокаиновият крал бе застрелян при полицейска операция.

Вдовицата на Ескобар Мария Изабел Сантос и децата им от години живеят в Аржентина. Наскоро те направиха пореден опит за регистрация на бранд, носещ името на легендарния мафиот. Първите им две молби бяха отклонени, съответно през 2006 и 2012 г. Както по всичко личи, настоящата им молба отново ще бъде отхвърлена от колумбийското патентно ведомство.

"Ескобар бе легендарна фигура от престъпния свят. Но да искаш да регистрираш бранд, носещ неговото име, е наистина прекалено", заявяват от патентното ведомство. "Ако отстъпим, ще означава, че въздигаме престъпността в култ, плюейки на морала и обществото, че се обявяваме в подкрепа на насилието, трафика на дрога и тероризма".