Кризата в Украйна доведе до това, което анализирахме и очаквахме- по-голям приток на украинци към България. В момента има с 16 процента повече записвания от украинския пазар. Това казапред журналисти заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Той председателства заседанието на Националния съвет по туризъм. Преди заседанието беше отслужен водосвет за успешен туристически сезон "Лято 2014 г."

“Очаквам не толкова висок, но ръст и от руския пазар, допълни зам.-министърът”. Той заяви, че до момента има четири процента ръст на зимния туризъм, преди сезонът да е отчетен докрай, защото за март и април статистиката не е дала окончателните данни.

Мисля, че същото ще бъде и през летния сезон, коментира Ботев. Факт е, че туризмът е индустрията с най-висок ръст в България.

Ръстът, който българският туризъм бележи, е два пъти и половина над средния за Европа, заяви той. Ботев призова българските туристи да преоткрият възможностите за почивка в България.

На днешното заседание на Националния съвет по туризъм е било обсъдено предстоящото официално посещение през следващата седмица на генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай.

Участниците в съвета са обсъдили също и Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България за периода 2014-2030 г.