В понеделник министърът на икономиката и енергетика Драгомир Стойнев ще внесе сигнал за източване на държавната енергетика с 230 милиона лева.

"За съжаление, в енергетиката през годините много хора са се възползвали, много тъмни субекти са влезли и са източили енергетиката на гърба на народа", каза той по ТВ7.

"Г-н Боян Боев е председател на Българския енергиен холдинг и съм му разпоредил за всяка злоупотреба, за всякакво съмнение за източване на енергетиката, да се сезира прокуратурата. Сигналът не е само един. Сигналите са три", подчерта министър Стойнев.

Той обясни, че има още два сигнала, които са подадени преди 10 дни на стойност 160 млн. лева за злоупотребни с огромни средства на гърба на българския данъкоплатец.

"В понеделник внасям нов сигнал на стойност 230 млн. лева за източване на държавната енергетика. Българският народ трябва да разбере, че им правителство, което иска контрол", каза той.

Новият сигнал е за неправомерно изразходвани средства в случай на студен резерв на стойност 230 млн. лева, което се е случило през 2012 година. Тук става въпрос, тъй като трябвало да се случват договори от ЕСО към определени дружества, в случай че възникне проблем, те да имат готовност да работят, само че това е възможност да се източват средства, уточни министър Стойнев.

Той подчерта, че кабинетът на ГЕРБ начело с Бойко Борисов е платил 13 млн. лева за проекта АЕЦ Белене след официалното му спиране с решение на парламента в края на март 2012г.

Правителството на Пламен Орешарски е получило 4 нови фактури, но всички те са върнати и не се изплащат никакви суми.

"Получил съм четири фактури на стойност 5 милиона евро. Те са върнати. Защо да се плаща нещо, когато парламентът е спрял проекта", каза той и добави: "Неприемливо е да говориш едно, а зад гърба на хората да правиш точно обратното".