Момчетата от D2 за пореден път се представиха безупречно и вече могат да подгряват когото и където си искат, пише "Стандарт". След като стъпиха на една сцена с Guns'n'roses, Бон Джоуви и "Аеросмит", да не говорим че и в чужбина са свирили с големи имена, имат право на още самочувствие. Миг, след като чул първите парчета на D2, Стив изскочил от палатката си и възкликнал: "Тези момчета са жестоки!", разказал после българският му гид. Тайлър ги сравнил с Avenged Sevenfold. Митко Кърнев не смята обаче, че приличат на въпросната американска банда, но Стив вероятно си има своята причина да му напомнят за тях.
Да подгреят поредната мега група, им се случи съвсем заслужено - имат какво да предложат. Когато от СМЕ им поискали материали, за да ги изпратят на екипа на "Аеросмит", Митко избрал клиповете на "Черна сутрин", "Секс, лъжи и музика" и още няколко песни в аудио вариант. Явно, че петорката от Бостън ги харесала и изпратили интифа: "Вие сте". Тогава Митко събрал четата и я стегнал.

Понеже басистът Сашо също пее в новия диск, Митко му предложил да се включи с вокалите. "Изглежда го домързя и роди сполучливата идея да поканим момичетата от "ЛаТиДа"- Бети, Яна и Деси", разказва китаристът на D2. Химията с мацките беше видна и от сцената на "Локомотив", а присъствието им освежи и допълни тестостерона, бликащ от мачовците. Момичетата имали задача да звучат ала "Коса" - по модерному хипарски. Те бяха заложили на визията, която допълва усещането за фест, за свобода.

Момчетата от D2 обаче не успели да се видят с американските си колеги, нито да си направят снимка за спомен, защото Стив и компания изхвърчали светкавично към летището. В бързината се здрависали и поздравили за доброто шоу.

Митко Кърнев обаче е врял и кипял в тези работи и знае, че от приказки полза много няма. "Научаваш нови неща, когато виждаш работата на професионалисти като тях. Питат ме приятели: "Вълнуваш ли се?", казвам им: "Не, това ми е работата". Затова ни беше и полезно да отидем в Америка през 2006-а, за да научим за рок музиката от извора", казва двигателят на D2.

След като подгряват групите, естествено остават да изгледат концертите им. "През 2011-а, когато излязохме часове преди Guns'n'rosses, имах технически проблем на сцената. Това малко или много провали изпълнението ни. Ние сме четирима и ако единият има проблем, това се отразява на цялата банда. Не се получи концерта ни. Бях супер сдухан, влязох в нашата палатка и ударих няколко питиета. А наоколо бяха и музикантите от Kaiser Chiefs, с които се познаваме от фестивали в Турция, DJ Ашба и останалите от Guns. И вместо да си говоря с тях, стоях затворен. Изчаках да се качат Аксел Роуз и групата му и чак тогава излязох и отидох да ги гледам", спомня си Митко.

С "Бон Джоуви" вече всичко минало гладко и останало задоволството от добре свършената работа. "Сега, след като приключихме, си взех пет бири в картонче, заех добра позиция пред сцената с приятелката ми и се насладих на "Аеросмит", пояснява Митко. Признава, че американците са група, заслужила си мястото в историята с поне 10 "гигантски песни".

Малко преди концерта им в София, барабанистът Джоуи Крамър заяви пред щатските медии, че няма смисъл да издават повече албуми. А D2 тъкмо извадиха чакания диск "Феникс".

"В думите му има истина, но все пак ние сме група и на някакъв период от време трябва да каже какво мислим. И формата продължава да е албум. Соловите изпълнители карат на сингли, но ето че и Бионсе на Коледа пусна диск. Първият тираж на "Феникс" се изчерпа и това за нашия пазар е голям успех. Който иска, може да го поръча и от сайта ни. Доста хора го правят", казва той. Фактът, че години наред живеят със и от музиката, той отдава и на хъса, и на бизнес нюха, и на таланта, но най-вече на хората, които харесват групата.

За рока винаги ще има утре. Преди дни Митко беше жури с Ники Кънчев и Звезди от "Ахат" в надпревара на млади банди за място на сцената на "Каварна рок фест". Спечелиха Downer kill, младоците от Пловдив, които са победители и в едно от изданията на "Голямото междучасие", традиционния конкурс на D2. Тримата съдии били единодушни, че те се представили най-добре.

Кърнев не отрича, че за да станат известни прохождащите рокаджии, трябва да правят и по-комерсиални парчета, за да ги чуят повече хора. "Голяма част от рок аудиторията се изнесе. Много от умните и читавите хора успяха да заживеят в чужбина", дава още един повод за размисъл Митко.

Във "Феникс" са включени 10 от общо 20 записани парчета. Затова през септември или по Коледа ще има още едно издание с нови песни.
Няма как да не попиташ Митко дали след съвпадението в името на албума им "Феникс" и парчето на Кончита Вурст "Да възкръснеш като феникс", няма да си обръсне брадата. Особено след призива "Не бъди жена, махни си брадата", който вървеше из онлайн пространството.
"Моята приятелка не иска да съм с брада и й обещах като свършим албума, да я махна, но не го направих. Кефи си ме така. А относно Кончита - както казваше дядо ми: "Борба за живот", казва Митко.