"Удовлетворен съм от отличните резултати, които показахте по време на мисията в Сърбия, нo най-вече съм доволен, че се завръщате живи и здрави в България".

С тези суми зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов посрещна 19-те пожарникари, участвали в спасителната акция по време на наводненията в Сърбия, предаде репортер на БГНЕС.

Маринов подчерта, че България е била една от първите страни, която е оказала помощ на западната ни съседка, след като е била засегната от наводнение, невиждано от 120 години.

"Убеден съм, че с вашата работа намалихте трагедията и жертвите, като показахте изключителен дух и професионализъм", каза още заместник-министърът на вътрешните работи в обръщението си към завърналите се пожарникари.

"Показахте храброст, жертвоготовност и професионализъм, за което ви благодаря от сърце. С действията си доказахте, че сте жертвоготовни и че човешкият живот е най-важен", заяви на свой ред посланикът на Сърбия у нас Владимир Чургус и допълни, че пожарникарите са приятели на Сърбия и винаги са добре дошли в страната.

"Всичко беше унищожено, а водата бе достигнала на височина от 60-70 см", каза главният спасител Румен Веселинов. Той обясни, че цялата дървесина по жилищата е била подута. "Изхвърлят се паркети, носи се храна и вода на населението", разказа Веселинов за бедствието в Сърбия и допълни, че един от най-големите проблеми там е липсата на канализация.

"Наводнения, умрели животни и много вода". Така описа ситуацията младият пожарникар Евгени Евгениев, който е бил в Ягодина, на 30 км. от сръбската столица Белград.

Той разказа, че българският екип е участвал в отводняването на къщи, ремонтирането на диги и източването на язовири, като за 7 дни българите са отводнили близо 200 къщи.