Храна с изтекъл срок на годност е открита в две заведения в столицата, където ще празнуват абитуриенти.

Полицаи от ОДМВР - София съвместно с експерти на Областната дирекция по безопасност на храните са установили  389.450 кг негодна храна. Проверките са заради предстоящите абитуриентски балове.

Част от храната е открита вчера в ресторант, организирал бал за 50 абитуриенти. Продуктите били с изтекъл срок на годност и без етикет на производител, открити са и приготвени храни, видимо негодни за консумация - с влошен външен вид и дори плесенясали. Под забрана за ползване са поставени 242.350 кг храни, издадено е разпореждане за незабавно унищожаване на 91.100 кг храни от животински произход.

Служителите от ОДБХ са съставили констативен протокол, а на главния готвач - акт за установено административно нарушение по Закона за храните.

Идентични нарушения били констатирани и в друг проверен вчера ресторант, където тази вечер ще отпразнуват 40 абитуриенти.

Инспекторите попаднали на 50 кг месни и 6 кг млечни продукти - сирене и заготовка за сладолед, с изтекъл срок на годност, нарушена цялост на опаковката и влошен външен вид. За нарушенията също е съставен констативен протокол, акт за забрана на кулинарна обработка и търговия с негодните продукти.

Дадено е предписание, с което продуктите са поставени под възбрана, и е издадено разпореждане за унищожаването им.

Специализираните проверки на територията на Софийска област продължават.