Общият пробег на автомобилния парк на GM, използващ система за задвижване с горивни клетки, наскоро надхвърли границата от три милиона мили (близо пет милиона километра), като при някои от автомобилите пробегът дори е надхвърлил 120 000 мили (над 190 000 километра). Мащабният проект, наречен „Project Driveway“ с общо 119 автомобила, раздадени за всекидневна употреба на клиенти по целия свят, бе стартиран през 2007 година. От тогава досега повече от 5000 водачи са споделили личното си мнение и са подали обратна информация относно функционалните характеристики и поведението на пътя на автомобилите, както и за опита си при зареждането им с водород.

„Технологията за задвижване с горивни клетки, използващи водородно гориво, е важна част от гамата алтернативни системи за задвижване на GM и ние полагаме последователни усилия, бележейки съществен напредък в развитието на тази технология“, сподели Чарли Фрийзи, изпълнителен директор на програмата за задвижване с горивни клетки на GM в глобален мащаб. „Тези автомобили преминаха през различни климатични условия - включително и през седем зимни сезона - и условия на експлоатация в различни части на света и успяха да докажат, че горивните клетки са в състояние да се справят с предизвикателствата на всекидневната употреба в реалния живот.“

30 автомобила Opel HydroGen4 се движат по улиците на четири големи града

Oт края на 2008 година Оpel се включи в глобалната флотилия от автомобили с горивни клетки на GM с общо 30 автомобила Opel HydroGen4. В Германия те се използват в рамките на програмата Clean Energy Partnership (CEP) – обществено финансирана инициатива на федералното правителство за развитие на технологиите с водород. Автомобилите на Opel са използвани от служителите на партньорски компании като 3M, ADAC, Air Liquide, Allianz, Bild, Coca Cola, Condor, E-Plus, ESWE, Hilton, IKEA, Linde, Neckermann, nh Hotels, Schindler, Siemens, Shell, Total и Vattenfall и са преминали периода си на експлоатация по улиците на градовете Берлин, Хамбург, Дюселдорф и Франкфурт, изминавайки общ пробег над 350 000 километра и преминавайки през изпитанията на 13 000 работни часа и 2 700 цикъла на зареждане.

„Отзивите на потребителите на системата HydroGen4 бяха без изключение положителни и в това отношение надхвърлиха значително и най-смелите ни очаквания. Подчертано положителна обратна информация получихме преди всичко за надеждността на автомобилите в условия на зимна експлоатация, както и за отличната работа по обслужването им от страна на нашите специалисти в областта на системите с горивни клетки“, отбелязва положителните резултати д-р Ларс Петер Тизен, който през последните няколко години бе водещата фигура в осъществяването на стратегията по въвеждането на водородното гориво и употребата му в системите с горивни клетки в Европа.

Тясно сътрудничество между GM и Honda

През месец юли миналата година GM обявиха програма за дългосрочно сътрудничество с Honda с цел съвместна разработка на системи за задвижване с горивни клетки и за съхранение на водородно гориво с хоризонт за възможно серийно производство към 2020 година. Наред с това GM и Honda възнамеряват да продължат своите усилия за изграждането и развитието на инфраструктура от зарядни станции за водородно гориво съвместно с други заинтересовани групи от фирми и обществени организации. Това развитие има решаващо значение за пазарното навлизане на автомобилите с горивни клетки и за осъществяването на решителен пробив на самите водородни технологии като цяло.

Изследователска и развойна дейност на най-високо равнище

Освен това, през последната година GM откри модерна изследователска и развойна лаборатория за горивни клетки в рамките на глобалната централа на поделението GM Powertrain (разработка на задвижващи системи) в американския град Понтиак, щата Мичиган. В общата стратегия за изследователско и развойна дейност за развитие на технологиите с горивни клетки в глобален мащаб, инженерите на марката Opel в Рюселсхайм са поели отговорността за по-нататъшното усъвършенстване на способите и системите за съхранение на водородното гориво, с което натрупаният в европейските експлоатационни изпитания опит се присъединява към усилията на развойните специалисти в глобален план.

GM е сред водещите компании в развитието на технологиите за задвижване с горивни клетки. Според данните на „Clean Energy Patent Growth Index“ GM заема първо място на основата на броя на подадените за регистрация през 2013 година патенти и продължава да води пред всички останали компании по отношение на броя на заявените в тази област патенти от 2002 година насам.

Природосъобразни технологии без ограничения

Технологията за задвижване с горивни клетки предлага решение на голяма част от широкия спектър мащабни предизвикателства, пред които в момента е изправена световната автомобилна индустрия - независимост от фосилните горива, намаляване на вредните емисии, повишаване на коефициента на полезно действие, удължаване на автономния пробег и съкращаване на времето за зареждане в сравнение с класическите електромобили, използващи акумулаторни елементи за съхранение на енергията.

Автомобилите използващи система за задвижване с горивни клетки могат да използват за гориво водород, добит чрез използване на възобновяеми енергийни източници – в този случай единствената емисия на този вид превозни средства е чистата водна пара. Сред другите съществени предимства на моделите с горивни клетки са тяхното тихо и напълно екологично движение на изцяло електрическа тяга, сравнимата с тази при конвенционалните автомобили с ДВГ продължителност на автономния пробег и възможността за пълно зареждане на резервоара за време от около три минути. И не на последно място по важност - тази технология за задвижване е еднакво подходяща за използване при малки, средно големи и големи превозни средства.