При акция на ДАНС са задържани 11 българи, заподозрени за източване на банкови карти чрез скимиращи устройства в множество държави по целия свят, съобщиха от спецагенцията в петък. Те са били издирвани с европейска заповед за арест.

Арестите са в рамките на международната операция "Лион" за неутрализиране дейността на "организираната престъпна група". Операцията е проведена от българските власти със съдействието на представители на френските власти и Европол.

Групата е точила банкови карти във Франция и други страни от Европейския съюз, както и във Филипините, Малайзия и Индонезия. Действия по разследването са осъществени в градовете Варна, Силистра и Разград.

Проверени са общо 29 адреса, като на 3 от тях са във Варна. Намерени са 3 работилници за скимираща техника и множество скимиращи устройства. Отделно са открити четец за банкови карти, гипсови и пластмасови отливки за изготвяне на скимираща техника, метална отливка с размери на банкова карта, пластики с магнитна лента, лаптопи, съдържащи криптирана информация, радиочестотен заглушител и значителна сума пари в лева, евро и долари.