Над 50 млн. лева по съдебен спор ще трябва да изплати ръководството на „Летище София“ ЕАД на кувейтската компания МАК/АДМАК, ако съдебното решение от последната инстанция е в полза на чуждестранната авиокомпания. Това обясни изпълнителният директор на дружеството инж. Христо Щерионов.

Средствата вече са блокирани за евентуално изплащане. Те са събрани от дейността на летището. Делото е свързано с производството по екзекватура (допускане за изпълнение) на окончателното решение на Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж по 5-годишния спор между МАК/АДМАК и софийското летище.

Кувейтската фирма построи новата полоса за излитане и кацане на аеропорта, след като през 2003 г. спечели международен конкурс. Заради отчуждения строителството се забави над година и завърши през 2006 г. Заради забавеното разрешително за строеж МАК/АДМАК заведе иск срещу летището в Париж.

Международният арбитражен съд постанови през септември 2011 г. окончателното си решение в полза на МАК/АДМАК. В края на 2012 г. в Софийски градски съд беше образувано производството по екзекватура, предаде „Стандарт“.

На откритото съдебно заседание на 21 март 2014 г. делото бе обявено за решаване въпреки направените от юридическия ни консултант възражения и искане за тройно съдебно-преводаческа експертиза.

Изпълнителният директор на летище София припомни, че производството по екзекватура е триинстанционно и че летището ще обжалва очакваното решение на Софийски градски съд по надлежния ред.