Кадър, на който социалдемократът и кандидат за канцлерския пост на Германия Пеер Щайнбрюк размахва среден пръст, може да изиграе лоша шега на конкурента на Ангела Меркел преди парламентарните избори на 22 септември.

Чернобялата фотография се появи в приложението на в. "Зюддойче цайтунг". Мнозина приеха жеста иронично и като чисто човешка реакция. Но противниците на Щайнбрюк превърнаха снимката в хит в социалните мрежи и медиите. "Човек, който се представя по такъв начин, определено не желае да стане канцлер", отсече пред в. "Оснабрюкер цайтунг" съпартиецът на Меркел от Християн-демократическия съюз /ХДС/ Волфганг Босбах. Кадърът е направен преди повече от месец за рубрика на списанието на "Зюддойче", в която политици биват молени невербално да отговорят на дадени въпроси. Щайнбрюк, който е бивш финансов министър на ФРГ, се ползва с репутацията на откровен и неприкрит политик. Според проучвания на общественото мнение десетина дни преди вота той изостава с 20-30% от Меркел. С жеста си Щайнбрюк отговаря на въпроса как би коментирал прякорите, с които е известен, от рода на "Проблемът Пеер", даден му от медиите заради поредица противоречиви изяви и гафове в първите месеци на предизборната кампания. "Този жест определено ще му струва скъпо. Той ще отблъсне от него избирателите от по-старото поколение", коментира пред АФП специалистът по връзки с обществеността Щефан Лернер.

Председателят на ГСДП Зигмар Габриел се опита да минимизира щетите с коментар, че Щайнбрюк е използвал иронично фотоинтервю за ироничен израз на своите емоции. По време на събитие в Мюнхен в четвъртък самият Щайнбрюк коментира, че по време на фотоесето за сп. "Зюддойче цайтунг" му задавали въпроси, на които трябвало да отговори с жестове, гримаси, емоции. "И се надявам, че страната ще разбере, че жестовете и гримасите са в съответствие на въпроса и показват чувство за хумор".

Много хора, обаче, не виждат нищо смешно в това. "Ангела Меркел също има чувство за хумор, но няма да видите кадър с нея и подобен жест от нейна страна", казва депутатът от ХДС Щефен Кампетер. "Пеер Щайнбрюк определено е забавен човек, само че канцлерите често пъти попадат в екстремни ситуации и винаги трябва да са наясно, че те представляват Германия", допълва той. Главният редактор на в. "Тагесшпигел" Щефан-Андреас Касдорф не приема иронията в жеста на Щайнбрюк. В интервю за телевизия N24 той каза:"Ако си мисли да говори с младите хора сред избирателите по този начин – той е на 66 г., си мисля, че допуска грешка. Защото младите хора ще си кажат: "Това е невъзможно, та той е на 66"."

Кадърът с Щайнбрюк силно контрастира с обраната откъм емоции снимка на Меркел от петъчната корица на сп. "Икономист" с текст под нея "Една жена, която ще управлява всички тях".