Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще бъде на официално посещение във Вселенската Патриаршия, Истанбул, съобщиха от Светия Синод на Българската православна църква.
Визитата ще се осъществи от 20 до 23 септември. Тя ще включва среща на двамата патриарси с участието на архиереите при Патриаршеския двор членовете на българската църковна делегация и представители на Българския екзархийски вакъф, по време на която ще бъдат обсъдени теми касаещи всеправославното единство, подготовката за свикването на Великия събор на православната църква и въпроси свързани с братските взаимоотношенията между двете поместни православни църкви.
Двамата патриарси ще влязат в съслужение в Съборна св. Литургия в патриаршеския катедрален храм „Св. Георгий Победоносец". Програмата на посещението включва и посещение в сградата на Българската екзархия и среща с православната българска общност в града на Босфора, посещение в Богословска школа в патриаршеския манастир „Св. Троица" на остров Халки - Принцовия архипелаг, и среща с българския консул в гр. Истанбул.
Патриарх Неофит ще бъде придружен от църковна делегация в състатав: митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Доростолски митрополит Амвросий, Стобийският епископ Наум - гл. секретар на Св. Синод, Знеполският епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий - нач. Отдел „Богослужебен" при Св. Синод, дякон Иван Петков, Теодор Атанасов - нач. кабинета на патриарха и Кирил Димитров, в качеството си на богослов-преводач.