Приземилата се в сряда в Казахстан капсула с трима космонавти е кацнала буквално "на сляпо", сензационно заяви на пресконференция в Звездното градче край Москва руският астронавт Павел Виноградов.

След отделянето на капсулата от борда на Международната космическа станция /МКС/ сензорите, които подават информация за положението на капсулата за приземяване, са отказали и тримата космонавти са загубили всякаква представа на какво разстояние от земната повърхност се намират. По думите на Виноградов всичко е минало благополучно единствено благодарение на информацията, получавана чрез радиовръзка от наземния център за управление на полета. А това е било въпрос на оцеляване, тъй като в съответствие с тези данни екипажът включва двигателите, които да омекотят кацането. По думите на Виноградов по радиото те са научили, че се намират на 300 м. над повърхността на Земята, а после, че са едва на 100 м. Капсулата "Союз" каца вертикално, първо се стабилизира от парашут, после двигатели спомагат за нормалното приземяване: "Успях да отброя осем секунди и после се приземихме меко", казва Виноградов.

Той отрече слуховете, че възнамерява да се занимава с политика /Виноградов беше кандидат за депутат в Държавната дума и в Московската градска дума/. Но сподели, че ако "успее да измами медицината" – той отпразнува 60-я си рожден ден в края на август на борда на МКС, би летял отново в Космоса.

В сряда Виноградов заедно със сънародника си Александър Мисуркин и астронавта от НАСА Крис Касиди се приземи благополучно в Казахстна. В момента руската космическа програма с ракетите Союз е единствената, която може да транспортира космонавти от земята до борда на МКС, след като САЩ се отказаха от програмата си с космическите совалки.