Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се извини на съда за твърденията си през годините.

Днес Софийският градски съд заседава по едно от делата срещу него, което е за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Според oбвинението Цветанов е допуснал Тодоров да напусне МВР с всички полагащи му се обезщетения, докато срещу него тече разследване, като му е заплатено дори за престоя в ареста. Прокуратурата поиска 5 години затвор за бившия вътрешен министър, забрана да заема държавни длъжности за 5 години и конфискация на половината му имущество. Съдът ще се произнесе по делото на 26 май.

В пледоарията си прокурорите по делото подчертаха, че Цветанов е проявил "престъпна упоритост" при извършване на престъплението.
Защитникът на Цветанов - Менко Менков, заяви, че клиентът му е невинен и настоява съдът да го оправдае по всички повдигнати обвинения. Менков отбеляза, че Цветанов е спазил закона и е бил длъжен да обезщети Орлин Тодоров.

Бившият министър заяви пред съда, че през целия си мандат се е стремял да спазва законите и никога не си е позволявал да взима решение в противовес на законодателството. След заседанието пред журналисти Цветанов коментира, че ще приеме каквато и присъда да му наложи съдът.

"От това, което чух от страна на прокуратурата, мога само да се извиня на българския съд за всички тези мои изводи, които съм си водил от това, което се е случило в съдебните зали, защото просто не съм бил пряк свидетел. Ако действително защитата на държавното обвинение е била такава, каквато днес видяхме от българската прокуратура, трябва да ви кажа, че действително съм прекрачвал границата и съм се произнасял неподготвено за оценка за българския съд", посочи Цветанов.

Според него прокуратурата не познава Конституцията и не зачита българското законодателство. "Виждате, че се осъщестяват репресии и проверки както към президента, така и към мен, това наблюдавам в последните 12 месеца", изтъкна бившият министър.

Цветанов изрази надежда решението на съда да е по съвест, съгласно българското законодателство.

Според него исканата присъда е част от пропагандата, която прави прокуратурата спрямо него. Цветанов смята, че обвинителният акт на прокуратурата не кореспондира с правната нормативна уредба, като се позова на пледоариите на защитата си.

По думите на адвоката му Менко Менков такава присъда по такъв тип обвинение не е максималната.

След като му беше зададен въпрос как така Орлин Тодоров се е борил с престъпността от ареста, адвокатът отговори, че той не е изпълнявал никакви такива функции, и обясни, че Цветанов е отнел достъпа до класифицирана информация на Орлин Тодоров и го е отстранил от длъжност.

„Единственото основание, въз основа на което Цветанов е трябвало да освободи този служител без възнаграждение, е ако той е осъден с влязла в сила присъда за умишлено престъпление на ефективно изпълнение лишаване от свобода, или осъден да не изпълнява определена държавна длъжност. Такива обстоятелства не са налице, следователно Цветанов е спазил закона”, категоричен беше Менков.