Кучетата, които преди две години разкъсаха до смърт проф. Ботьо Тачков в столичния кв. "Малинова долина", са били осиновени в Германия, а не евтаназирани. Това заяви шефът на Екоравновесие д-р Манол Нейков в предаването "Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия.
Според жителите на квартала две от четириногите, виновни за смъртта на възрастния мъж, са били кастрирани и след това са пуснати отново на улицата. "Един път завинаги трябва да се реши проблемът с кучетата в "Малинова долина". Не трябва да чакаме да стане отново такъв голям проблем и да причинят поредния смъртен случай. Ние имаме деца", недоволства жена от квартала. Тя и нейните съседи са въстанали отново срещу кучетата, които според хората са се умножили. 

Кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев пък е категоричен, че положението не е същото като преди 2 години и бездомните четириноги са намалели значително. "Положението не е същото, в резултат на тази програма, която общината предприе през 2012 г. за намаляване на кучетата, но естествено винаги има какво да се желае. Там, където има хора, които хранят кучетата със сурово месо или с друга храна, ще има и кучета. В края на месец август ще се направи още един голям приют и идеята е до 2015 година броят на бездомните кучата да намалеят с 90%", категоричен е Дилчев.

Той коментира, че песовете се развъждат и покрай клошарите, които са си построили бараки в района на "Малинова долина". "Темата с гетата ни е до болка позната, в средата на юни месец ще има поредна акция за изчистването им. Правят се минимум 4-5 пъти, събаряне, изнасяне с полиция, чистене... Те си развъждат кучетата, отглеждат си ги и по цял ден обикалят с тях", коментира още Дилчев.

Шефът на Екоравновесие д-р Манол Нейков подчерта, че от зловещото нападение на животните срещу професора, в "Малинова долина" са заловени 52 кучета, които са настанени в приюти. "Последното преброяване показва, че кучетата са намалели с 40 % в "Малинова долина" и "Студентски град", заяви още д-р Нейков.