Извънредните разходи на Министерство на вътрешните работи, натрупани по време на гражданските протести в страната за периода 14 юни - 5 септември, са в размер на 1 380 040 лева. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, в отговор на питане на народния представител от БСП Кирил Добрев относно извънредни разходи на МВР за охрана на протестите в страната. Йовчев посочи, че за същия период до 5 септември за охрана на протестите в столицата са били командировани 3660 служители от 21 областни дирекции на МВР.
Стойността на положения извънреден труд на полицаите възлиза на 202 330 лева, а останалите над 1 млн. лева са реално положеният труд и други разходи за охрана на протестите в страната, каза Йовчев.
Той съобщи, че извънредният труд на служителите към СДВР вече е изплатен, а през октомври ще бъдат преведени парите за извънредния труд на полицаи от други областни дирекции на МВР.
По закона за МВР 50 часа е извънредният труд, който се признават като извънреден труд на служителите на вътрешното министерство.
Тези, които са надхвърлили тези часове, ще бъдат компенсирани, но, за съжаление, не в пълен размер, посочи още Йовчев.