Рекордно богата е зърнената реколта тази година, както в България, така и в световен мащаб. Това рязко свива цените на житото, но все още няма спадане на цената на хляба.

Според данни на земеделското министерство зърното от новата реколта у нас е около 4 милиона и 700 хиляди тона. Свръхпроизводството предизвика срив в цените на световните борси, достигащ до 40%. Такава е тенденцията и в България.

Очакванията за добра зърнена реколта в световен мащаб понижиха прогнозните цени още през пролетта. В момента топ 3 на страните с най-голям спад са България, Унгария и Франция, предаде БНТ. Точно преди една година тон жито се продаваше у нас за 450 лева.

"В момента на Софийска стокова борса се сключват сделки на нива от 250 лева/тон, без ДДС, за хлебна пшеница", поясни директорът на Дирекция "Търговия и информация" на Софийска стокова борса Антонина Белопитова.

Според една от най-влиятелните банки, инвестиращи в аграрния сектор, се очаква допълнителен 20-процентен спад на цените в началото на следващата година. "Такава е цикличността на пазарите, не всяка година е добра. Така че това ще е може би една отрезвяваща за българското зърнопроизводство година", коментира изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова.

Изненадващо, обаче, цените на хляба, въпреки пребогатата реколта, няма да се променят в посока надолу. "През последните две години и половина - три, хлябът като цена не се е променял и цялата тежест на оскъпените суровини беше поета от производителите на хляб", коментира управителят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.

Огромният спад в цените на зърното се очаква да повлияе както при нивата на рентите, така и на цените на земеделската земя.