Има вероятност визите за САЩ и Канада за румънските граждани да отпаднат, а за българите да бъдат облекчени. Това гласува Европейският парламент чрез резолюция за промяна на правилника на ЕС за визите, чрез която се въвежда клауза за реципрочност, задължаваща САЩ и Канада да премахнат визите за румънски граждани, съобщи румънската агенция Аджерпрес. Промяната може да облекчи и пътуванията на българските граждани до двете североамерикански страни.

В момента гражданите на Румъния, България, Полша, Чехия, Кипър и Хърватия се нуждаят от визи, за да пътуват в САЩ и/или Канада.

По-специално американската програма за безвизови пътувания предвижда конкретни правила и изисквания, вписани в американското законодателство, тъй че нейното разширяване за тези страни, включително за България, изисква решения на американския Конгрес.

Едно от условията за безвизов режим, на което България все още не отговаря, е процентът на отказаните визи да е под 3. Отказите за българи обаче варират около и над 10 процента.

Румънският евродепутат Йоан Енчу, който е съвносител на новата клауза за реципрочност, заяви пред Аджерпрес, че над 100 милиона граждани на шестте страни членки на ЕС, спрямо които има различно отношение относно визите за САЩ, биха могли да се възползват директно и незабавно от новите правила. По думите му САЩ и Канада ще бъдат принудени да разширят програмите си за безвизово пътуване за целия Европейски съюз.

Промяната ще влезе в сила в течение на 24 месеца от публикуването й в Официалния вестник на ЕС.

Румънският евродепутат заяви пред Аджерпрес, че изискването на САЩ и Канада за визи е дискриминационно, тъй като прави диференциация между гражданите на ЕС, въпреки че ЕС има обща политика за визите. По думите му това изискване е ясно нарушение на принципа на реципрочност, тъй като гражданите на САЩ и Канада могат да пътуват във всички страни от ЕС без визи.

"Новото законодателство ще създаде автоматичен механизъм, който да осигури, че ЕС ще въведе визи за всяка трета страна, която въведе или запази визите за гражданите на една или няколко членки на ЕС", поясни Йоан Енчу.

Европейският парламент одобри в четвъртък и въвеждане на механизъм за временна отмяна на безвизовия режим при определени случаи, главно като предпазна мярка при увеличаване на броя на лъжливите кандидати за убежище в страни членки на Европейския съюз, предаде сръбската агенция Танюг.

Решението ще даде възможност за въвеждане на временни визови ограничения за населението на страните от Западните Балкани - Сърбия, Албания, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Политиците от ЕС са подложени на все по-голям натиск от страна на членките на ЕС, настояващи за въвеждане на ограничения за някои страни от Западните Балкани след отмяната на визите за тези страни през 2009 и 2010 г. От тогава силно са се увеличили исканията за предоставяне на политическо убежище от тези страни.

Най-голям брой искания за получаване на политическо убежище са подадени във Великобритания, която не влиза в Шенгенското споразумение.

По данни на службата през 2012 година исканията за предоставяне на убежище за гражданите на страните от Западните Балкани са се увеличили с 49 на сто в сравнение с 2011 г.