Екипът на д-р Атанас Кацаров от Клиниката по детска травматология на "Пирогов" извърши много рядка у нас операция на 5-годишно момиче с артрогрипоза, съобщиха от "Пирогов".

Благодарение на тази операция в момента на детето му е изправено едното краче. Сложната операция извърши вчера екипът на главния административен лекар на клиниката д-р Кацаров. "Сега оперирахме едното краче, изправихме ходилото, освободихме глезена, задноходилните и средноходилните стави, срязахме кривите кости и ги фиксирахме с метални импланти и направихме сухожилно удължаване и преместване. Детето ще носи гипс 5 седмици", обясни специалистът. Имплантите се заплащат от Център фонд за лечение на деца към МЗ. Момиченцето е на 5 г., оперирано е няколко пъти в други болници с незадоволителен резултат.

Артрогрипозата е рядко вродено заболяване. Честотата е 1/5000 живородени. Децата са с контрактури и мускулна слабост – не могат да движат ставите на крайниците. Засяга крайниците симетрично. Раменете са огънати навътре, лактите свити, а китките и дланите обърнати навътре, с невъзможност да движи пръстите. Крачетата са криви, ходилата силно навътре, децата стъпват по външния ходилен ръб и на пръсти. Предстои да бъдат извършени още операции и на останалите крайници, за да може детето да се интегрира и да води пълноценен живот.