Увеличават се случаите на рак на щитовидната жлеза. Прогнозата за тази година е, че новооткритите случаи в България ще бъдат към 350, обяви проф. Здравка Валерианова, която е директор на Националния раков регистър.
58 души годишно умират от рак на щитовидната жлеза у нас. Заболяваемостта нараства сред мъжете след 50-годишна възраст, а сред жените по-големият процент е под 50-годишна възраст, казва професор Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.
Защо под 50 години? Един от факторите, които водят до по-големия брой случаи, това е ранната диагностика в тези възрастови групи. Ракът на щитовидната жлеза е заболяване, обусловено както от наследствеността, от друга страна експозицията с йонизираща радиация също има значение. В същото време във възрастовата група от 60 до 65 години наблюдаваме също пик в заболяваемостта. Това се свързва с хормоналното състояние, с естрогените, обяснява проф. Валерианова.
Над един милион са българите със заболяване на щитовидната жлеза, каза професор Боян Лозанов от болница "Токуда".
Тази година особен акцент се дава върху стерилитета и проблемите с бременността, свързани с нарушена функция на щитовидната жлеза. Още един акцент, това са депресивните състояние. Установено е, че около 15 процента, това в световен мащаб от депресиите, които се лекуват в психиатрични здравни заведения, а всъщност са със симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза, подчерта проф. Лозанов.
Утре се организира ден на отворените врати в "Токуда" по повод 25 май - световния ден на щитовидните заболявания.