Лаборатории, предназначени за присвояване на данни от банкови карти, са били открити в България в жилищата на българи, заподозрени, че са част от международна престъпна мрежа, която върлувала през 2011 г. във Франция и Германия, съобщи френски съдебен източник.

Електронни устройства за скиминг, стотици празни банкови карти, значително количество компютърни и телефонни материали били открити при обиски във вторник във Варна и Силистра от съдия-следовател на специализирания междурегионален съд в Нанси, който води разследването.

Аферата започнала през октомври 2011 г., когато двама български граждани били задържани на местопрестъплението, докато инсталирали скимиращи електронни устройства в банкомати. Скимингът е техника, при която се копира магнитната писта на картата с помощта на четец на паметта, наречен скимър. След това тайният код може да бъде филмиран, така че данните да бъдат записани във фалшива карта.

Разследването, което започнало през март 2012 г., разкрило международна мрежа от българи, които действали във Франция и Германия. Обиските в България били извършени в дома на един от двамата души, на които са повдигнати обвинения, където били открити електронни устройства, както и в дома на трети заподозрян, където били намерени празните банкови карти.

Срещу последния е издадена европейска заповед за арест, както и срещу четвърти човек. Те трябва да бъдат предадени на френските съдебни власти в идните дни. Срещу тях са повдигнати обвинения в създаване на инструмент за фалшифициране на разплащателни карти и опит за мошеничество в организирана банда, за които могат да бъдат осъдени на десет години затвор.