Украинската криза дърпа надолу и пакетните цени на почивките. Това съобщи Илко Запрянов - търговският директор на “Св. св. Константин и Елена” АДпри официалното откриване на сезона, пише „Труд“.

Според Запрянов нашето море излиза двойно по-скъпо на украинците заради главоломното обезценяване на гривната. Отлив се чака и от Русия, където рублата поевтиня с 25-30%, а държавните чиновници имат нареждане да не почиват в страни от ЕС. Уплашени, част от хотелиерите на Златни пясъци, също намалили офертите си с 20%.

Така първите туристи в Св. св. Константин и Елена се радват на ниски цени. Порция сафрид струва 7-8 лв., бирата и кафето са по 2 лева, пиците - 6,50 лв., а тройката кюфтета или кебапчета с гарнитура - 6 лв. Така храната в курорта излиза дори по-евтино, отколкото във варненските кръчми.

“Няма да вдигаме цените. Туристите са бедни. Най-добрите ни клиенти са руснаците, а тази година те ще са малко”, споделят ресторантьори.

6-те морски хотела на холдинга, които залагат на семейния туризъм, обаче отчитат ръст на резервациите, каза Запрянов. Освен румънци и българи, се чакат повече поляци, германци, унгарци и чехи. Изнурени от пренаселения Слънчев бряг, към зеления оазис на север се връщали и англичаните.