Грънчарска работница край Суворово отпреди 6500 години е доказателство, че регионът е люлка на цивилизацията, смята археологът Владимир Славчев от Варненския археологически музей. Той е ръководител на екипа, направил откритието през последното лято. „През каменно-медната епоха в тази част на Балканския полуостров се достига едно стъпално на развитие, което по-късно бихме нарекли цивилизация. Разцветът на това общество настъпва 200 години по-късно, когато е оставен Варненският халколитен некропол”, коментира Славчев пред Дарик.

Досега са били открити няколко грънчарски пещи, но за първи път на Балканския полуостров се открива цяла сграда, която може да се свърже с това производство. Според археолога нейното съществуване показва, че пред средната каменно-медна епоха има специализирано производство и второто разделение на труда действително вече е настъпило.

Грънчарска работилница е имала три помещения. За построяването й са използвани предимно глина и по-малко дървен материал. Археолозите предполагат, че сградата е имала и приземие, тъй като керамични съдове и инструментите за направата им са намерени върху масивна глинена плоча.

„В работилницата не са открити земеделски сечива, но такива са изравяни при предишни разкопки на селището. Това показва, че произведената храна е била заменяна за грънчарската продукция. Твърде е вероятно готовата стока да е пласирана в съседните територии по Черноморието”, смята Славчев.

Археолозите са се натъкнали също на части от 5 религиозни антропоморфни фигури. „Хората са си представяли божествата с човешки облик, които са владеели различни стихии. Големият брой статуетки предполага, че става въпрос за политеистична религия, в която Богинята майка е играела водеща роля, тъй като повечето фигури са женски”, заяви още Владимир Славчев. Той се надява изследванията на археолозите да продължат и през следващото лято.

Първите проучвания в местността „Корията” край Суворово започват през 1983 г., когато е открито селище, датиращо от около 4500 г. пр. Хр. В началото на 90-те години разкопките са преустановени, като подновяването им е започнало през 2011 г.