Германският канцлер Ангела Меркел защити германската автомобилна индустрия, която опитва да избегне спазването на прекалено обвързващите европейски екологични норми. Тя направи това при откриването на автомобилния салон във Франкфурт десет дни преди парламентарните избори.

Меркел, която подкрепя германските концерни в битката им за промяна на подготвян текст, регламентиращ въглеродните емисии в Европа, призова за намиране на "разумно равновесие" между опазването на околната среда и икономическите интереси.

От гледна точка на потреблението и замърсяващите емисии "много беше направено в последните две години", заяви Меркел. "Германските концерни сега предлагат автомобили, които са по-ефективни и по-икономични от всякога, така че можем да кажем, че посоката е добра", допълни тя.

"Няма никакъв смисъл това да се ограничава до категорията на колите" в Европа, заяви Меркел в момент, когато германската индустрия счита, че начинът на изчисление, планиран в европейското законодателство за въглеродните емисии е от полза за малките модели и ощетява големите германски автомобили.

"Готови сме да подобрим ефективността (на колите) по всички възможни начини, но не можем да променим законите на природата, нито тези на физиката", отбеляза Меркел под бурните аплодисменти на присъстващите.

Тя повтори амбицията за "един милион електрически коли по германските пътища до 2020 г.", макар, че редица експерти смятат тази цел за нереалистична. Десет дни преди парламентарните избори, на които ще се бори за трети мандат, канцлерката изрази задоволство от свършената работа, като посочи спада на безработицата, оздравяването на публичните финанси и икономическия растеж.