Националната агенция по приходите (НАП) Бургас започва проверки на всички заведения и места за нощувки, свързани с провеждане на абитуриентски балове на територията на областите Бургас, Ямбол и Сливен и най-вече в курорта Слънчев бряг. Целта е деклариране и извеждане на светло на реалните обороти.

От агенцията вече са изискали от учебните заведения и организаторите на баловете сключените договори с транспортните фирми, с ресторантьорите, туроператорите и хотелите за нощувки. Изискана е и информация за броя на лицата, начините на плащане, както и документите за окончателните разплащания.

НАП уверява, че контролните действия по никакъв начин няма да попречат на празничната атмосфера и провеждането на абитуриентските балове. Проверките вече са започнали с проследяване на документацията по организацията на баловете.

По време на самите балове ще бъде проследявана информацията, която дистанционно се подава към НАП от фискалните устройства, а впоследствие ще бъде извършен анализ и съпоставка с предварителните параметри, посочени в счетоводните документи. В случаите на несъответствия ще бъдат извършвани проверки.

От НАП Бургас напомнят, че касовите бележки трябва да съдържат определени задължителни реквизити, един от които е графичен знак с картата и логото на България.