Община Шумен купува два летателни балона на стойност 109 000 лв., които ще използва като туристическа атракция. Днес комисия отвори офертите на кандидатите да ги доставят.

И двете предложиха един и същи тип балони на чешкия производител Кубичек. Те ще се издигат във въздуха с помощта на 2200 кубика горещ въздух, а кошовете им ще събират по 4 души. Балоните са неуправляеми, затова от общинското предприятие по туризъм, което ще работи с тях, предполагат, че няма да е възможен свободен полет, а само издигане на определена височина, като балонът е привързан с въже за земята.

"Целта е да се повиши атрактивността на обектите ни. Трябва да се търсят нови форми", каза шефът на туристическото предприятие и член на комисията по избора на фирма Добромир Жеков. Той обясни, че все още не е пресметнато колко ще струва полета, но предположи, че ще бъде около 30 евро, тъй като толкова струвала подобна атракция в Кападокия, Турция. Жеков обясни, че тепърва ще се търсят и квалифицирани хора, който имат правоспособност да управляват балони. "Доколкото ме увериха от средите на парапланеристите, има възможност тези хора да управляват такова летателно средство", каза той. Общината пък е решила да не се задоволи с един брой, за да могат да се обслужват по-големи туристически групи.

"Есенно-зимният период не предполага летенето с такъв вид съоръжения, затова се надявам през пролетта да имаме по-регулярна експлоатация", каза още Жеков.

Балоните се купуват с пари по европроекта "Оттука започва България", който е с обща прогнозна стойност 394 600 лв. Според обществената поръчка балоните ще струват 109 000 лв.

До 30 дни комисия ще класира двете фирми, които участват в търга.