Великобритания и Холандия гласуват днес за Европейски парламент. Утре предстои избора на Ирландия и Чехия. В събота в процеса се включват Словакия, Малта и Латвия. Останалите страни членки, сред които и България, ще определят своите евродепутати на 25 май.
Холандия гласува първа на евроизборите, които ще се проведат в рамките на четири дни в 28-те страни членки на ЕС. Гласоподавателите ще избират общо 751 евродепутати, като се очакват значителни успехи за евроскептичните и популистки партии.

В холандския град Маастрихт Оно Хоес през нощта изнесоха урни и в студентска дискотека. Пръв гласува кметът на града и така вероятно той е първият пуснал бюлетина в Европа.

Освен за своите 73-ма представители в евроинституцията Обединеното кралство гласува и за местни общински съвети, половината от тях в Лондон. На Острова това е последният голям тест на общественото мнение преди парламентарните избори догодина. За евродепутати утре гласуват Ирландия и Чехия, а в събота – Словакия, Малта и Латвия. Останалите държави от Евросъюза, след които и България ще се произнесат в неделя.

Резултатите от вота ще бъдат обявени още в неделя, но не по-рано от 23.00 часа централноевропейско време в неделя. Гласуването е задължително в Белгия, Люксембург, Кипър и Гърция. Първата, учредителна сесия на новоизбрания Европейски парламент, ще се проведе на 1 юли в Страсбург.

През месеца ще има и втора пленарна сесия, на която ще бъде избран новият председател на Европейската комисия – процедура, която ще бъде извършена за първи път в историята на Европейския Съюз.