До 2025 г. в риск от бедност може да попаднат до 25 милиона европейци, ако правителствата продължат с мерките за икономии, предупреди неправителствената организация "Оксфам", според която подобни политики са морално и икономически безсмислени, предаде "Франс прес".

"Агресивните съкращения в социалното осигуряване, здравеопазването и образованието, по-малкото права за работниците и несправедливото данъчно облагане хващат милиони европейци в капана на бедността, което може да продължи поколения наред", каза Наталия Алонсо, ръководител на европейското бюро на "Оксфам".

По думите й единствените хора, които имат полза от икономиите са заможните 10% от европейците, чието богатство се е увеличило.

"Гърция, Ирландия, Италия, Португалия, Испания и Великобритания, страни, които агресивно преследват мерките за икономии, скоро ще са сред най-неравните в света, ако лидерите им не променят курса. Например пропастта между богати и бедни във Великобритания и Испания може да стане същата като тази в Южен Судан и Парагвай", допълни тя.

Според "Оксфам" ако мерките за икономии бъдат оставени без контрол, още 15 до 25 милиона европейци могат да бъдат изложени на риск от бедност до 2025 г. "Това ще увеличи броя на хората в риск от бедност в Европа до 146 милиона или една четвърт от населението", предупреди организацията малко преди финансовите министри на ЕС да се срещнат във Вилнюс.

"Има алтернатива на икономиите. Преди срещата на финансовите министри от ЕС (в петък) призоваваме европейските правителства да се борят за нов икономически и социален модел, който да инвестира в хората, да подкрепя демокрацията и да се стреми към справедливо данъчно облагане", се казва в доклада.

Според него правителствата могат да съберат милиарди за обществени услуги като здравеопазване и образование, ако наложат данъци на богатите и се справят с измамите. "Нов модел на просперитет е възможен. Инвестирайки в училища, болници, жилища, изследвания и технологии, милиони европейци може да се върнат на работа и да подкрепят устойчивата икономика", заяви Алонсо.

Страните в Латинска Америка и Азия, които се обърнаха към МВФ за помощ през 80-те и 90-те години често бяха принуждавани да режат разходите и да либерализират пазарите си в замяна на спасителни заеми.

"Тези политики бяха провал - лекарство, което трябваше да излекува болестта, убивайки пациента. Не може да се позволи това да се случи отново", се казва още в доклада, според който Гърция се намира в ужасяващо състояние.