На 16 септември, понеделник, в клас ще влязат 63 596 първокласника, а общият брой на учениците в страната е 755 674, съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова.

Информация за децата на 5 и 6 годишна възраст, записани в училище, ще има в първия учебен ден, обещават от МОН. Броят на учителите в страната е 127 125. Има информация за недостиг на преподаватели по английски език в малките населени места.

Министър Клисарова заяви, че още на 23 август всички необходими учебници и учебни помагала са отпечатани и доставени до всички учебни и детски заведения в страната. За закупуване на учебниците и помагалата са предоставени над 20 млн. лева. Освен това за всички училища е разпространена задължителната документация (дневници, материални книги и др.). Цената на ученическа книжка е 0,17 стотинки, а на лична карта – 0,03 стотинки.

Министър Клисарова посочи, че само 77 училища, детски градини и обслужващи звена в страната няма да успеят да приключат с ремонтите до 16-ти септември, но това няма да попречи на започването на учебния процес. Това са училища и градини в Благоевград, Бургас, Ловеч, Плевен и Пловдив, София-град и София-област, Стара Загора, Хасково и Шумен. Децата и учениците, записани в тези заведения, ще започнат учебния процес в други помещения или детски градини и след приключването на ремонтните дейности ще се върнат в собствената си база.

От началото на годината до 9-ти септември се извършват 1443 основни и текущи ремонти в 184 държавни и 907 общински училища. У нас има 2614 училища, заедно с частните.