Железничари от Горна Оряховица изпратиха писмо до транспортния министър Данаил Папазов, за да се оплачат, че понякога им коства 6 часа, за да отидат и да се приберат от 12-часова смяна, алармират от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Железничари и синдикалисти от Горна Оряховица недоволстват от отказа да им се заплаща пътуването без служба от една гара до друга при смяна на екипите. "Това е кражба на служебно време. Машинистите нямат право да работят повече от 12 часа и това се вписва в документацията. Реално обаче при смяна на екипите по гарите се губят средно по 3 - 4 часа само за половин денонощие и още толкова за останалата част от деня", обяви вицепрезидентът на Първия частен синдикат у нас Борислав Еленски, който работи като машинист в Горна Оряховица. Синдикалистът алармира още, че опасни локомотиви возят пътници и товари. "Машините са в безобразно състояние и всеки път, като потегляме на път, се молим да не стане авария", споделят железничари от Горна Оряховица. Те разкриват, че локомотивите са с разбити амортисьори, в кабините става течение, движат се с неработещи чистачки. "При дъждовно време нямаме никаква видимост. А има участъци, в които композициите пътуват със 130 км/ч. Тези локомотиви, които в България не се поддържат се изкупуват обратно в Чехия и Полша и се рециклират, което е срамно за нашата държава, в която бяха унищожени всички локомотивно-ремонтни заводи.

В лошо състояние са и пътническите вагони. В някои купета тече вода, когато вали, има повредени прозорци, които не се затварят. Належащо е да се ремонтира вагонният състав", твърди Борислав Еленски. Той казва още, че от известно време липсват скоростомерни ленти, които би трябвало да се прилагат към пътните листи, както гласят нормативните разпоредби. "Уведомили сме министъра и за това, че пътуванията до месторабота, които се нанасят в пътните листи, се поправят. Настояваме за спешни проверки по случая", категорични са железничарите.